fredag 31. desember 2010

Et lite drap i Lisboa av Robert Wilson

Tittel: Et lite drap i Lisboa
Utgitt: 1999
Forfatter: Robert Wilson
Forlag: Gyldendal
Fra forlaget:
Catarina Oliveira er bare femten år da hun blir myrdet. Hun blir funnet naken på en strand i nærheten av Lisboa.
Politietterforsker Zé Coelho innser snart at saken har røtter i Portugals historie. Sporene peker mot revolusjonsåret 1974 – det gamle fascistregimets forbrytelser ble aldri gjort opp. Og etter hvert enda lenger bakover – til tiden før og under den annen verdenskrig.

Robert Wilson er kanskje mest kjent for sine krimromaner fra Sevilla. I denne boken, den første som ble oversatt til norsk,  er handlingen lagt til Lisboa.  Ze Coelho er enkemann og strever med å kombinere en krevende politistilling med oppdraget som pappa til en femtenårig jente. Innblikket i den portugiske samfunnet er fasinerendes. Handlingen er lagt til en gang på nittitallet. Portugal er et tilsynelatende velfungerende demokrati, men bærer fremdeles sporene etter et diktatur som ble avviklet på syttitallet.
Like engasjerende som Lisbao-portrettet er fortellingen fra et Berlin i krig. Klaus Felsen er en tysk fabrikkeier som blir presset at naziregimet til organisere smugling av gull ut av Tyskland. Han blir etterhvert like delaktig i smugleroperasjoner i Portugal. Her ligger også bokens store styrke: Parallellhistorier som er engasjerende og effektivt fortalt. Wilson har et elegant grep om livets store temaer i det som skjer under og etter andre verdenskrig. Begjær etter penger og kjærlighet,  og behov for hevn over fiender leder oss frem til den den drepte jenten som setter handlingen i gang,
Det er mange gode grunner til å like Robert Wilson. Han gir oss innblikk i spennende menneskeskjebner. Det er også interessante presentasjoner av land og kulturer de fleste av oss bare kjenner overflatisk. Den store styrken ligger likevel i det språklige. Wilson penn er blant de meste elegante en finner innen kriminallitteraturen i dag. Skarpe personskildringer går hånd i hånd med en frodig bildebruk som tar leseren med inn i miljøene han beskriver.
Konklusjonen er enkel og grei: Anbefales!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar