torsdag 31. mars 2011

De ensomme av Håkan NesserTittel: De ensomme 
Forfatter: Håkan Nesser
Forlag: Gyldendal

Den svenske forfatteren Håkan Nesser fikk sitt gjennombrudd med serien om etterforskeren Van Veteren fra den den fiktive byen Mardam. Ti bøker skrev Nesser om den småsure og grinete etterforskeren.  De ensomme er bok nummer fire om den svensk-italienske politietterforskeren Gunnar Barbarotti.
I De ensomme blir vi kjent med seks ungdommer som har studert sammen i Uppsala på slutten av 60-tallet. En av dem, en mann, har falt ut for et stup. Noe som kunne ha sett ut som et hendelig uhell, skaper interesse i politiet da de oppdager at den døde mistet sin forlovede på nøyaktig samme måte og sted 35 år tidligere.

De ulike personene i vennegjengen får i tur og orden presentere seg for leseren.  Deres fortellerstemmer gir oss innsikt i hvordan de ble kjent og nære venner. En ferietur i Øst-Europa skal vise seg å bli skjellsettende for deres forhold.

Nessers styrke ligger i hans evne til å gjøre hverdagslige menneskers liv interessante.  Hans skarpe personkarakteristikker og dialoger gjør dette til en leseverdig bok. Mange har ment at hans gode menneskeskildringer gjør kriminalintrigen i mange av hans bøker overflødige. Jeg er ikke enig i dette synspunktet, men tenker vel heller at det gir ekstra litterær styrke til bøker som skiller seg ut fra mye av det lettbente og actionpregede innenfor krimsjangeren.

Også i denne boken møter vi noen vanlige Barbarotti-tema: han er fremdeles like forelsket i sin Marianne, og han strever fremdeles med å finne ut om Gud eksisterer. Det siste skal et sinnrikt system av pluss- og minuspoeng avgjøre, et av flere eksempel på at nesserske sidespor gir morsomme og interessante leseropplevelser

De ensomme er en krim som vil fenge de som liker gode personportretter og miljøskildringer. Er du på jakt etter krim mye action, kan du trygt styre utenom Nessers bøker. Med denne kriminalromanen har Nesser befestet sin posisjon som en av denne leserens favoritter.

2 kommentarer:

  1. Jeg har læst "En fortælling om hr Roos" for nylig og er helt enig i, at Nesser er fantastisk til at skildre personer.

    Men jeg synes nu ikke, Van Veeteren var sur - bare indadvendt eller eftertænksom :)

    SvarSlett
  2. Fortsett med Barbarotti-bøkene! Alle bør leses!

    Stemningsleie til Van Veeteren kan det blogges mye om. Jeg oppfatter han som "småsur", ikke sur. Kunne like godt skrevet "småarrogant". Her brukes "små-" bevisst fordi en lett får sympati med helten fra Maardam.

    SvarSlett