tirsdag 15. mars 2011

Tysteren av Jan-Erik Fjell
Tittel: Tysteren
Forfatter: Jan-Erik Fjell
Forlag: Juritzen Forlag

En av vinterens store krimsuksesser har vært Jan-Eriks Fjells debutroman Tystenen.  Mange kritikere og lesere har rost fortellingen om Kriposetterforskeren Anton Brekke. Svein Erik Omdahl gikk sågar så langt at han mente Jo Nesbø bare kunne flytte seg.
 De fleste moderne krimhelter har sine mørke sider. Anton Brekkes svake punkt er spillegalskap. Han har en velutviklet nese for å snuse opp pokerlag. I motsetning til noen av sine detektivkollegaer, skaper ikke avhengigheten trøbbel for Brekkes etterforsking.
Brekke får en delikat sak fra Fredrikstad i fanget: Byens rikeste mann, Wilhelm Martiniussen, blir funnet drept i leiligheten sin. Han har akkurat offentliggjort at innbringende forretningsplaner i Canada blir avlyst. Bakgrunnen er at prosjektet kan medføre store miljøproblemer. Flere samarbeidspartnere taper store summer på Martniussens plutselige miljøkvaler.
Bokens andre fortelling kretser rundt mafiamedlemmet Vincent Gioardanis  sukssefulle karriere. Han klatrer i det beinharde miljøet rundt mafiabossen Locatelli utover på 1960-tallet.
Jan-Erik Fjell makter å skape spenning rundt begge sine fortellinger. Her er det få unødvendige sidespor. For en lidenskaplig  Sopranos- og Gudfaren-fan , er det morsomt å lese en norsk suksessroman der en stor del av handlingen er plassert på mafiaens hjemmebane. Fjell greier også å knytte parallellhistorien sammen på en vellykket måte. Litt for mange debutbøker jeg har lest de siste årene har sviktet i innspurten, men her viser Fjell at han kan sitt fag.
Denne romanen har fått strålende kritikker, så forventningene var temmelig høye da jeg startet på boken. Er boken så bra som det enkelte kritikere vil ha det til? Fjell makter å skape interesse for intrigene. Det er imidlertid langt mellom de språklige høydepunktene. Det er fokus på handling og action, ikke språklige finurligheter. Fjell har levert en god debutroman. Jo Nesbø kan imidlertid ta det helt med ro: Foreløpig er det ingen grunn til å flytte seg.

2 kommentarer:

  1. Jeg skammer meg litt over totalslakten jeg ga denne boka ... virker som jeg er den eneste av den oppfatningen.

    SvarSlett
  2. Ingen grunn til å så skamme seg over at boken ikke faller i smak. Har lest det du skrev om forsøket på å skape en anti-helt, og kan nok være enig her. Brekkes spillegalskap gir aldri noe løft til historien. Tysteren er ok underholdningskrim, ikke noe dypdykk i en fascinerende etterforskerpersonlighet. Skal en under huden på krimhelteter, er Nesbøs bøker av en helt annen klasse.

    SvarSlett