onsdag 3. august 2011

Spansk terrorForfatter: Robert Wilson
Tittel: De skjulte morderne
Utgitt: 2009
Forlag: Gyldendal

Terroraksjonene mot Regjeringsbygget og AUF-leiren på Utøya 22.juli var det få nordmenn som kunne spå. I andre europeiske land har terrortrusselen dessverre vært adskillig mere aktuell. Gjentatte ganger har den baskiske separatisbevegelsen ETA slått til i Spania. I 2004 ble et forstadstog til Madrid utsatt for selvmordsbombere fra al-Qaida.
Det er sistnevnte aksjon som er bakteppe for Rober Wilsons tredje roman om politetterforskeren Javièr Falcon. For å få fullt utbytte av handlingen kan en med fordel lese de to første bøkene, Den blinde mannen i Sevilla og De forsvunne hendene.
Politiet i Sevilla har akkurat startet etterforskningsarbeidet etter et likfinn på en søppelfylling da byen rammes av en alvorlig terroraksjon. En større bombe går av i en boligblokk. I kjelleren på blokken befinner det seg en moskè. Sporene peker raskt i retning av selvmordsbombere fra al-Qaida.
Robert Wilson er en av mine favorittforfattere, men denne gangen fenger ikke boken helt. Kanskje var det fordi boken ble lest av og på over en periode på nesten ett år. Kanskje, og gjerne mest sannsynlig, var det fordi handlingen ikke har de gode personportrettene som kjennetegner Wilsons forfatterskap. Tempoet blir for høyt; for mange personer skal sjekkes opp på for kort tid til at de kan bli noe mere enn tilfeldige rollefigurer.
En annen innvending mot handlingen i denne boken er at den ikke fanger det intense mediafokuset en slik terroraksjon sannsynligvis vil utløse. Visst er det journalister her, men boken griper ikke det trøkket en stor spansk by vil bli utsatt for etter noe slikt.  Når en blågger om dette i etterkant av terroren i Norge, er det ikke til å unngå at jeg tenker at en troverdig skildring av nyhetsjournalistene må være på plass for å sikre handlingens troverdighet. Det er sikkert mange litterære mord der etterforskeren får jobbe overraskende fritt for nyhetsmedier. Robert Wilson tegner vanligvis et så troverdig bilde av Sevilla at mangelen på mediafokus i denne boken blir et savn.
Etter litt surmuling kan det være på sin plass å komme med noen gode grunner til å lese De skjulte morderne:
1.       En halvgod Wilsom bok er likevel bedre enn de fleste kriminalromaner
2.       Wilson skriver en strålende serie om Javier Falcon, selv om denne romanen ikke når helt opp. Mere om den siste romanen, Blodets bånd, kommer snart.
3.       En Falcon-bok er den billigste måten å besøke Sevilla på!

3 kommentarer:

 1. Jeg vet ikke om jeg er helt klar for terrorbøker, dvs, jeg har vel aldri vært helt likt terrorkrim, blir så uoversiktlig iforhold til å finne morderen. Gammeldags?

  - men tipset om Robert Wilson tar jeg med meg, hvis ei halvgod bok av han er bedre enn de fleste andre, må han jo leses -)

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Wilson kan anbefales på det sterkeste. Begynn gjerne med Den blinde mannnen i Sevilla (første i Falcon-serien) eller Et lite drap i Lisboa (frittstående).

  SvarSlett