torsdag 8. september 2011

Den som dreper - dansk tv-krim

Den som dreper

Denne bloggen er tenkt som et forum som har mest fokus på kriminallitteraturen. Noen avstikkere er det likevel hyggelige å ta. Mange av oss som leser krimromaner følger også med på noen av krimseriene på som går på tv.

Mandag kveld startet TV2 visningen av Den som dreper, en ny dansk serie. Et spesialavsnitt i det danske politiet får i oppgave å jobbe med seriemord. Til tross for den lave frekvensen av seriemord på virkelige krimstatistikker, tenker nok folkene bak serien at dette er et tema som fenger. Til liks med svært mange krimforfattere.

I utgangspunktet trodde jeg dette var en serie på seks episoder som hang sammen. Den noe misvisende forhåndsreklamen gjorde jeg ble skuffet da jeg etter å ha sett episode to på Tv2 Sumo. Serien består nemlig av dobbeltepisoder. Serier på 6-10 episoder gir manusforfatterne en langt bedre mulighet til å skape sammensatte karakterer. Den danske ”Forbrytelsen” er etter min mening en av de mest vellykkede eksempler i denne sjangeren.

Holder den likevel kvalitetsmålene jeg forventer? Tja….Den unge kvinnelige etterforskeren Katrine Ries jensen er det lett å få sansen for. Det same gjelder den noe asosiale rettspsykiateren Thomas Sciefer. Han er sterkt ønsket med i teamet av Katrine, men er ikke på godfot med lederen for avdelinga, politiinspektør Bisgaard (spilt av Lars Mikkelsen som mange vil kjenne igjen frå Forbrytelsen). Selvsagt blir det gode krangler av en slik miks.

De indre konfliktene i politiet skaper nerve. Det som trekker ned i vurderingen av denne serien er scenene som viser ofrene som er dreiepunktet for etterforskningen; unge enslige kvinner som er drept over et tidsrom på fem år. Er det nødvendig med så detaljer billedsekvenser av døde mennesker? Denne seeren tenker ikke at en serie blir mer spennende jo flere scener av lik. Grensene har tydeligvis blitt flyttet de siste årene, uten at det har gjort kvaliteten bedre. Seriemakerne bør greie å lage engasjerende krim uten at en får følelse av å ha brukt halve tv-kvelden på likhuset.

Tittel: Den som dreper
Sendetid: Mandager 21.45
Kanal: Tv2

1 kommentar:

  1. Hi I don't speak Norwegian but here's fyi on my new book out in Norway
    http://www.schibstedforlag.no/no/Kategorier/Spenning-og-romantikk/Spenning/SCHIBSTEDS-FAVORITTER-07-MORD-I-PARIS/

    Tomorrow the next book Mord i Belleville comes out...thanks! Cara

    SvarSlett