onsdag 7. september 2011

Kvinnen i buret av Jussi Adler-Olsen
Kvinnen i buret av Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen har feid inn på norske bestselgerlister med sine kriminalromaner om Avdeling Q, det danske politiets nye avdeling for uløste saker av særlig grov karakakter. Den nye enheten blir ledet av Carl Mørck, en småsur politietterforsker som har blitt sparket oppover i hierarkiet, men nedover i kontorplassering og ressurstilgang. Dypt nede i en kjeller i politihuset i København rår Mørck over en begrenset stab; han selv og assistenten  Hafez el-Assad.

Saken de settes til å etterforske er det den fem år gamle forsvinningen til folketingspolitikeren Merete Lysgård. I Kvinnen i buret følger vi avdeling Q`s etterforsking, men får også innblikk i en del av det som skjedde da Lysgård forsvant. Grepet med å la leseren vite mer enn etterforskerne fungerer godt.
Mørck er en sjarmerende dansk bekjentskap. Han er middelaldrende, gretten og lite velinnstilt til sine sjefer. Kvikk i replikken er hans også, ofte på bekostning av sin fraseparerte kone.  Assistenten  Hafez el-Assad noe uortodokse framgangsmåter når han skal hjelpe til,  gjør også boken lesverdig.

Uten unødvendig ytre dramatikk greier Adler-Olsen å snekre sammen en skikkelig pageturner. I tillegg til et godt plott er det humoren i boken som gjorde at dette ble en lytteropplevelse som gav mersmak. Et godt førsteinntrykk har gjort at jeg har fortsatt med de to neste bøkene som er utgitt på norsk, Fasandreperne og Flaskepost fra F. Mere om de neste bøkene kommer!

Visste du at
 • Jussi-Adler Olsen først ble kjent i Danmark for sine frittstående spenningsromaner?
 • Filmrettigheten til Kvinnen i buret er kjøpt opp av Zentropa Film, Lars von Triers filmselskap?
 • Jussi-Adler Olsen har studert både medisin og filmvitenskap?
Fortfatter: Jussi-Adler Olsen
Forlag: Lydbokforlaget
Utgitt: 2009

6 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg veldig til det kommer en film av denne boken!

  SvarSlett
 2. Eg likte spesielt godt denne første i serien. Ikkje minst denne mystiske assistenten.

  SvarSlett
 3. Assad er en fornøyelig type. Tonen mellom Carl og Assad er en en viktig grunn til at Adler-Olsen lykkes så godt med å bake inn humor i en ellers tragisk sak. Historien bør fungere godt på film. Vi er flere som gleder oss til en filmatisering av Kvinnen i buret!

  SvarSlett
 4. Her er vi helt enige, og jeg gleder meg til å ta fatt på bok nummer to. Sliter litt med å finne en bok jeg er fornøyd med nå, etter denne herlige leseopplevelsen. Film sier du? Hurra :)

  SvarSlett
 5. Hei!
  Hørtes ut som en spennende lydbok, den skal eg legge i min huskeliste over krim jeg skal skjekke ut. Bra blogg:) Takk for at du la en hilsen på siden min:) Her må eg jo følge med...er veldig glad i krim:)

  SvarSlett
 6. Merete Lynggard, heter hun.

  SvarSlett