tirsdag 11. oktober 2011

Flott radiokrim fra Torkild Damhaug


Døden ved vann
Radiohørespill basert på en roman av Torkhild Damhaug
Regissør: Stig Ryste Amdam

Radioteateret er en liten gullgruve for krimelskere. Nye dramatiseringer av både utenlandske og norske forfattere gjør dette radioprogrammet til en av mine favoritter. For tiden sendes Krimtimen på P1
En av høstens storsatsinger er dramatiseringen av Døden ved vann. Tokhild Damhaug skrev denne kriminalromanen i 2008.
Vi møtet to fortellinger i den første episoden. I bifortellingen fra 1996 er tolvåringen Jo på sydentur sammen med sin mor og stefar. Hun drikker for mye, og setter i sønnen i stor forlegenhet ved sin fylleadferd.
Handlingen i hovedfortellingen er lagt til 2008. Liss har vært noen år i Amsterdam som fotomodell. Hun bryter opp fra en turbulent livsførsel da hun får vite at søsteren Mailinn er forsvunnet. Mailinn jobber som psykolog, og det første Liss gjør når hun returnerer til Oslo er å oppsøke de to kollegaene hun jobber sammen med. Hun oppdager også at Liss har vært i kontakt med den lugubre talkshow-verten Berger.
Informasjonen over bør være nok til å hoppe inn i episode nummer 2. For tiden ligger den ute på NRK sammen med episode 3. Jeg har ikke lest boken tidligere, men har en opplevelse av at regissør Stig Amdam har fått til å skape noe av den uhyggelige stemningen som har gjort at mange lesere har blitt begeistret. Skuespillerne er dyktige. Det eneste jeg vil sette fingeren på er noe som stadig har vært en utfordring i norsk film: Uklar tale. Kravene til en radiodramatisering er enda sterkere enn det er i filmmediet. Til tider blir replikkene slått i hjel av lydeffektene som skal skape den rette atmosfæren. Det hjelper lite å pøse på med mye fancy lydkulisser om en ikke får med seg det som er sagt. Nå er ikke lyden den beste på min pc, men en må ha fullt utbytte av en slik sending uten å ha en knallgod radio. Heldigvis er det nok av scener som fungerer godt her, det er ikke vansker å holde tråden i handlingen
 Hørespillet finner du  her:

2 kommentarer:

  1. Eit godt tips!Eg ser av og til slike høyrespel innlesne på CD-ar på biblioteket (Radioteateret), men eg har aldri prøvd meg på det.
    Ein dag eg har tid, skal eg sjekke om det går an å legge filene inn på ein MP3-spelar.

    SvarSlett
  2. Radioteater på mp3-spiller bør gå fint.Jeg tror selve lydkvaliteten vil være merkbart bedre enn på en halvdårlig laptop-høytaler.

    SvarSlett