torsdag 31. mars 2011

De ensomme av Håkan NesserTittel: De ensomme 
Forfatter: Håkan Nesser
Forlag: Gyldendal

Den svenske forfatteren Håkan Nesser fikk sitt gjennombrudd med serien om etterforskeren Van Veteren fra den den fiktive byen Mardam. Ti bøker skrev Nesser om den småsure og grinete etterforskeren.  De ensomme er bok nummer fire om den svensk-italienske politietterforskeren Gunnar Barbarotti.
I De ensomme blir vi kjent med seks ungdommer som har studert sammen i Uppsala på slutten av 60-tallet. En av dem, en mann, har falt ut for et stup. Noe som kunne ha sett ut som et hendelig uhell, skaper interesse i politiet da de oppdager at den døde mistet sin forlovede på nøyaktig samme måte og sted 35 år tidligere.

De ulike personene i vennegjengen får i tur og orden presentere seg for leseren.  Deres fortellerstemmer gir oss innsikt i hvordan de ble kjent og nære venner. En ferietur i Øst-Europa skal vise seg å bli skjellsettende for deres forhold.

Nessers styrke ligger i hans evne til å gjøre hverdagslige menneskers liv interessante.  Hans skarpe personkarakteristikker og dialoger gjør dette til en leseverdig bok. Mange har ment at hans gode menneskeskildringer gjør kriminalintrigen i mange av hans bøker overflødige. Jeg er ikke enig i dette synspunktet, men tenker vel heller at det gir ekstra litterær styrke til bøker som skiller seg ut fra mye av det lettbente og actionpregede innenfor krimsjangeren.

Også i denne boken møter vi noen vanlige Barbarotti-tema: han er fremdeles like forelsket i sin Marianne, og han strever fremdeles med å finne ut om Gud eksisterer. Det siste skal et sinnrikt system av pluss- og minuspoeng avgjøre, et av flere eksempel på at nesserske sidespor gir morsomme og interessante leseropplevelser

De ensomme er en krim som vil fenge de som liker gode personportretter og miljøskildringer. Er du på jakt etter krim mye action, kan du trygt styre utenom Nessers bøker. Med denne kriminalromanen har Nesser befestet sin posisjon som en av denne leserens favoritter.

tirsdag 15. mars 2011

Tysteren av Jan-Erik Fjell
Tittel: Tysteren
Forfatter: Jan-Erik Fjell
Forlag: Juritzen Forlag

En av vinterens store krimsuksesser har vært Jan-Eriks Fjells debutroman Tystenen.  Mange kritikere og lesere har rost fortellingen om Kriposetterforskeren Anton Brekke. Svein Erik Omdahl gikk sågar så langt at han mente Jo Nesbø bare kunne flytte seg.
 De fleste moderne krimhelter har sine mørke sider. Anton Brekkes svake punkt er spillegalskap. Han har en velutviklet nese for å snuse opp pokerlag. I motsetning til noen av sine detektivkollegaer, skaper ikke avhengigheten trøbbel for Brekkes etterforsking.
Brekke får en delikat sak fra Fredrikstad i fanget: Byens rikeste mann, Wilhelm Martiniussen, blir funnet drept i leiligheten sin. Han har akkurat offentliggjort at innbringende forretningsplaner i Canada blir avlyst. Bakgrunnen er at prosjektet kan medføre store miljøproblemer. Flere samarbeidspartnere taper store summer på Martniussens plutselige miljøkvaler.
Bokens andre fortelling kretser rundt mafiamedlemmet Vincent Gioardanis  sukssefulle karriere. Han klatrer i det beinharde miljøet rundt mafiabossen Locatelli utover på 1960-tallet.
Jan-Erik Fjell makter å skape spenning rundt begge sine fortellinger. Her er det få unødvendige sidespor. For en lidenskaplig  Sopranos- og Gudfaren-fan , er det morsomt å lese en norsk suksessroman der en stor del av handlingen er plassert på mafiaens hjemmebane. Fjell greier også å knytte parallellhistorien sammen på en vellykket måte. Litt for mange debutbøker jeg har lest de siste årene har sviktet i innspurten, men her viser Fjell at han kan sitt fag.
Denne romanen har fått strålende kritikker, så forventningene var temmelig høye da jeg startet på boken. Er boken så bra som det enkelte kritikere vil ha det til? Fjell makter å skape interesse for intrigene. Det er imidlertid langt mellom de språklige høydepunktene. Det er fokus på handling og action, ikke språklige finurligheter. Fjell har levert en god debutroman. Jo Nesbø kan imidlertid ta det helt med ro: Foreløpig er det ingen grunn til å flytte seg.