søndag 1. januar 2012

Mye Nordic noir og litt skjærgårdskrim

Sofie Gråbøl. Dansk inspirasjon for skandinavisk strikkebølge.


Norske og svenske krimforfattere har de siste årene oppnådd stor suksess utenlands. Stieg Larsson, Jo Nesbø og Henning Mankell har nådd høyt opp på salgslister både i Storbritannia og USA. Merkelappen Nordic noir har blitt klistret til skandinaviske bestselgere. Noe entydig mening av begrepet er vanskelig å finne, men det henspiller oftest på våre trygg sosialdemokratiske samfunn med liten kriminalitet. Under en harmonisk overflate blomstrer ulovligheter, umoral og ondskap. Ikke bare nordiske krimromaner selger godt i utlandet. Flere ypperlige tv-serier blir nå eksporterte. Danmarks radio har laget to sesonger av Forbrytelsen som begge tidligere er vist på NRK. Sofie Gråbøl har spilt den noe mutte etterforskeren Sarah Lund. Hun er lettest å huske som politikvinnen som nesten alltid går i strikkegenser.
I kveld starter NRK å sende den amerikanske remaken av serien, The Killing. Handlingen er lagt til Seattle, en by som i hvert fall i klima kan ligne på Skandinavia med sine mange regndager. Hvorvidt karakterene har behold sitt skandinaviske lynne blir spennende å se.
Sarah Lund blir spilt av Mirelle Einos i den amerikanske versjonen av Forbrytelsen, The Killing

The Killing starter med en dobbeltepisode på TV2 søndag 1.januar kl.21.40.

NRK satser også på krim ved inngangen til 2012. Et svensk-dansk samarbeid har resultert i serien Broen. En person blir funnet død på Øresundbroen, bindeleddet mellom Sverige og Danmark. Det danske og svenske politiet må samarbeide om oppklaringen av drapet.
Serien har gått på danske tv-skjermer i høst. Både seertall og kritikker var gode.
Broen starter på NRK mandag 2.januar kl. 21.30
TV2 sendte i romjulen den svenske serien Mordene i Sandhamn, basert på romanen I de lugnaste vatten av Viveca Sten. Hun har hatt stor suksess med sine krimromaner i hjemlandet, og har også blitt utgitt i flere andre europeiske land. Etter det jeg har kjennskap til er ingen av bøkene kommet ut på norsk. Kanskje noen av leserne av denne bloggen kjenner til hennes forfatterskap?
Sandhamn er en idyllisk ferieøy i den svenske skjærgården der den noe frustrerte småbarnsfruen Nora Linden dumper bort i et lik på sitt faste morgenbad. Søt musikk oppstår når den tidligere skolekameraten Thomas Borgstrøm dukker opp som etterforsker. Han blir spilt av Jacob Cedergren, samme mann som spilte psykiater i en annen fjorårets toppserier, Den som dreper. I Mordene i Sandhamn snakker han svensk, morsomt å se at det er flere enn Maria Bonnevie som mestrer mere enn ett skandinaviske språk.

Plottet i serien holder mål, men karakterene blir noe flate i denne skjærgårdskrimmen. Mye av spenningen er knyttet til Noras krangler med en sjalu ektemann. Tre episoder er kanskje i knappeste laget for å gi personene dybde.
Frister det likevel å ta en titt på Mordene i Sandham, ligger den fremdeles på TV2 Sumo.3 kommentarer:

 1. Eg vert alltid så skuffa når same skodespelar skal spele ulike krimheltar. Men det hjelpte med eit anna språk. Eg skal sjølvsagt sjå alle desse seriane.
  Godt nytt år!

  SvarSlett
 2. Jeg har læst og anmeldt Viveca Steens debut. Den er okay, men ikke noget man husker længe.

  Godt nytår!

  http://djskrimiblog.blogspot.com/2010/06/viveca-sten-stille-nu-2009.html

  SvarSlett
 3. Godt nytt år til dere også. Har sett første episoden av Broen nå. Ser ut til at den blir mere spennende enn Mordene i Sandhamn :)

  SvarSlett