onsdag 8. august 2012

Paradisoffer av Kristina Ohlsson


Bokraileren til Paradisoffer

Jeg var noe lunken da jeg tidligere i uken anmeld den siste boken av Kristina Ohlsson som er kommet på norsk. Englevinger ble aldri den store lytteopplevelsen for meg.
Da ble Paradisoffer  langt bedre! Jeg hørte den som lydbok, og den var perfekt for to late stranddager på sydligere breddegrader.
Kristina Ohlsson har forlatt den typiske krimsjangere og gir seg denne gangen i kast med en thriller. Fredrika Bergman jobber for øyeblikket i justisdepartementet. Et Boeing –fly på vei til New York blir kapret. Fredrika blir trukket inn i saken fordi ett av kravene  til kaprerene er at en mann som hun har vært med på å vurdere som en sikkerhetsrisiko, må få oppholdstillatelse i Sverige. En av politimennene som blir satt på saken, er Alex Rechts, Fredrika sin gamle kollega. Tiden er knapp for å finne ut hvordan de skal takle kaprerens krav.
USA blir også part i  flykapringen. Den amerikanske  staten har fått krav om å legge ned en hittil ukjent leir for afghanske fanger som heter Tenneson Cottage. Flyet har også retning mot USA. Vil USA akseptere at det kommer et kapret fly inn over amerikansk territorium?
En tredje frontfigur i arbeidet med å håndtere kapringen er den nytutnevnte lederen for kontraspionasje på Säpo, Eden Lundell. Hun er en ny figur i Ohlssons bøker. En fargerik dame som gjerne kan dukke opp igjen i fremtidige fortellinger.
Kristina Ohlsson får denne gangen til å skrive en thriller som appellerer til en lytter som ellers er mest begeistret for  ”sakte” krim, krim som vier mye plass til rikholdige portretter av hovedpersonene . I Paradisofferet er tempoet høyt. Fortellerstemmen er lagt til flere av de som jobber med saken på bakken. Både Fredrika, Alex og Edel blir viktige personer for å formidle hva som skjer.  Andrepiloten i det kaprede flyet får også en sentral fortellerrolle.

Noe av grunnen til at jeg liker bokens så godt er nok at Ohlsson ikke faller for fristelsen til å proppe for mye handling inn i fortellingen. Fokuset er lagt på å finne ut hvem kaprerne er, og hva deres motiv kan være. Det er avslappende lite klisjefylte actionscener.
Noen svakheter er irriterer også denne gangen: Ohlsson må også  i denne boken la en av etterforskere bli knyttet svært nær kapringen gjennom et familiemedlem som er involvert. Skandianiva er lite, men er det så lite at halvparten av alle kriminalsaker involverer egne familiemedlemmer på ren slump?
Til tross for noen svakheter, Paradisoffer er en flott bok om du er klar for litt spenning. Den finnes bare på svensk foreløpig, men det norske forlaget som gir ut Ohlsson bør hive seg rundt og få boken ut i norsk oversettelse så fort som mulig.

Visste du at Kristina Ohlsson
 - er utdannet statvister og har jobber som sikkerhetsrådgiver i terrorspørsmål i OSCE (the Organization for Security and Co-operation in Europe)?
-har slutte i jobben sin for å skrive på heltid?

Hørt som lydbok
Forlag: Piratforlaget
Oppleser: Mirja Turestedt


3 kommentarer:

  1. Jeg ser frem til denne kommer ut på norsk :)

    SvarSlett
  2. Så flott med en bokblogg innen kun èn sjanger! - Og attpåtil krim, det kan man absolutt like :)

    SvarSlett
  3. Synes det var en ganske spennende og bra bok! Gleder meg til hennes neste!

    SvarSlett