søndag 9. september 2012

Misterioso av Arne Dahl - krimroman og TV2-serie
Misterioso av Arne Dahl

 
Misterioso er bok nummer to i serien om A-gruppen. Den kom ut i 1999.  Cappelen har omsider fått omsatt boken til norsk. Den manglet lenge på listen over bøker om A-gruppen.

Handlingen går for seg i 1997, ett år forut for handlingen i den første boken, Ondt blod. Ett av mysteriene knyttet til denne boken var hvem som skjulte seg bak pseudonymet Arne Dahl. Mange gjettet på at det var Jan Guilliou som hadde gitt seg i kast med med tradisjonelle krimromaner. I 2002 kom avsløringen. Det var litteraturprofessoren og anmelderen Jan Lennart Arnald som kunne få æren for de fem bøkene som på det tidspunktet var kommet ut. Han har senere skrevet fem nye bøker om A-gruppen, og har gitt ut to bøker i sine nye serie om Opcop gruppen.
 Arne Dahl alias Jan Arnald
 

A-gruppen er den svenske  « Rikskriminalpolisens spesialenhet for voldsforbrytelser av internasjonal karakter».  Et team av de skarpeste etterforskerne i det svenske politikorpset skal løse internasjonale saker. For å få oversikt på medlemmene kan det vært lurt å ta titt på Arne Dahls hjemmeside.
I en av bokens første scener blir en bankraner funnet død etter et ran. Like etter blir flere svenske finanskjendiser skutt.Er det noen sammenheng mellom drapene`?  Ett av sporene politiet må jobbe med er en sjelden innspilling av jazzlåten Misterioso av Thelonius Munk. Flere av de drepte har den cd-en med den låten på stereoanleggene sine. Arne Dahl har nok kost seg når han har laget denne tittelen. Misteroso kan også assosieres med det engelske ordet  mystery.
Etter å ha lest noen bøker av Arne Dahl, er det lett å se at de er ofte sydd over samme lest. En rekke drap har noen felles ledetråder. Puslespillet med brikker fra flere europeiske land skal løses av A-gruppens medlemmer. A-gruppen er et team bestående  av interessante og fargerike karakterer. I Misterioso får vi kunnskap om bakgrunnen for dannelsen av A-gruppen.  For seriefans er det også lurt å begynne her siden mye viktig informasjon om de ulike karakterene blir avslørt i den første boken.

Det er mye handling og  mange personer å holde styr på i Misterioso. Arne Dahl greier likevel å gi de ulike karakterene personlighet . Mye av bokens styrke ligger i gode dialoger. Dahl kan kunsten å gi hovedpersonene skarpe replikker. Et annet pluss med boken er den tidløshet. Misterioso er på ingen måte noe dypdykk i finansverdenen, men den gir likevel et godt bilde på viktige samfunnsmekanismer. 15 år etter at handlingen i boken finner sted, er den like aktuell.
Arne Dahl sine bøker om A-gruppen har blitt tv-serie.  Jeg har sett Misterioso på DVD, den  er absolutt verdt å få med seg når TV2 begynner å sende den mandag 10.september.


Forlag: Cappelen
Utgitt:2012

Viser på TV2 fra mandag 10.september kl. 21.45.

5 kommentarer:

 1. Svenskene lager god krim, kanskje også noe for den stadig voksende bunken på nattbordet?

  SvarSlett
 2. Satt den på opptak. Ser uendelig lite på tv, men vi får nok sett den en lat lørdagskveld. Foretrekker å lese krim...

  SvarSlett
 3. Så igår tv serien, likte det godt:) Skal følge med resten:) Kanskje jeg må lesse bøkene også:)

  SvarSlett
 4. Fin blogg - fant den nettopp nå! Jeg er blodfan av Arne Dahl og begynte å blogge litt sjøl for å "spre ordet" om den eminente forfatteren. Jeg oppdaga etter hvert at det er ikke skriving som er tingen for meg, så bloggen er ikke særlig omfangsrik. Men ta gjerne en titt innom og sjekk særlig mine refleksjoner om AD - http://evertpang.blogspot.no/2011/10/du-leser-krim-sier-du.html . Jeg skal prøve å skjerpe meg med tastaturet...!

  SvarSlett