søndag 14. oktober 2012

En norsk spion av Aslak Nore

En norsk spion


Kilde: Anmeldereksemplar fra Lydbokforlaget
Oppleser: Axel Aubert
Aslak Nore har de ti siste årene vært en interessant stemme i den norske offentligheten gjennom sitt virke som journalist og sakprosaforfatter. For kriminteresserte nerder som meg, er han like viktig som medskaper av bloggen op-5.no. Sammen med makker Asbjørn Slettemark har han laget en blogg proppfull av tips om gode krim- spion og spenningsfortellinger, både i roman- og film/tv-formatet.
I høst har Nore debutert som fiksjonsforfatter. I en ”Norsk spion” møter vi den norske agenten Petter Wessel på oppdrag i Dubai. Etter et mislykket oppdrag i Afghanistan , sjefen for etterretningsgruppa omkommer, skal  Wessel og to andre nordmenn prøve å rekruttere en iraker til den norske etterretninga. Wessel opererer under dekke av å være journalist. Oppdraget mislykkes, men nordmennene kommer på sporet av våpen som skal brukes i en terroraksjon for å skade norske interesser i Afghanistan. Målet til gruppa endres, de må prøve å uskadeliggjøre våpnene før nordmenn rammes.
Nore får boltre seg i miljøer han kan mye om. Det preger også boken preg av. Gjennom dialoger og tankereferat får vi et godt innblikk i  tankesett og kulturer fra land som er i konflikt med vestlige nasjoner. Det er til tider høy O-fag-faktor i ”En norsk spion”. Går dette på bekostning av tempo og spenningskurve ? På ingen måte. Nore greier å skape en flott balanse mellom god folkeopplysning og spionroman.
I tillegg er hovedpersonene mennesker av kjøtt og blod. De er troverdige karakterer. ”En norsk spion” har blitt en velskrevet spionthrilleren i en sjanger der vi ikke er forspent med så mange vellykka romaner fra norske forfattere. Jeg blir overrasket om ikke den er på listen over nominerte til Rivertonprisen dette året.
Nore har uttalt at han allerede er i gang med planleggingen av neste roman. Handlinga skal  legges til Wessels ungdomstid, en periode der han balanserer på kanten av loven.  Gi gass, Nore. Vi vil ha mere om Petter Wessel!

3 kommentarer:

  1. Ja det er det vi vil! :-) Dette er den beste spion-thrilleren jeg har lest siden jeg hadde Le Carré-dilla på 80-tallet.

    SvarSlett
  2. Og enda bedre enn Le Carre blir det når vi kan lese om norske spionhelter :)

    SvarSlett
  3. Jeg synes boken er så god at jeg allerede har prestasjonsangst for å skrive om den :) Flott at du anmelder lydbøker, foresten!

    SvarSlett