fredag 19. oktober 2012

Jakthundene av Jørn Lier Horst - Het kandidat til årets Rivertonpris.


Jakthundene


Kilde: Anmeldereksemplar fra Lydbokforlaget
Oppleser: Ivar Nergaard


Jørn Lier Horst har etablert seg i den litterære eliteserien med krimromanene om politietterforskeren William Wisting. I fjor fikk han Bokhandlerprisen for ”Vinterstengt”. Årets roman, "Jakthundene", har klatret helt til topps på bestselgerlista til Bokhandlerforeningen.  

Lier Horst bruker mye av den samme oppskriften som tidligere. Datteren Line jobber fremdeles som journalist i VG. Hun blir engasjert i farens fortid da det blir kjent at han suspenderes fra sin stilling som etterforsker. For 17 år siden forsvant Cecilie Linde fra sitt hjem, og ble senere funnet drept. Mannen som ble kjent skyldig for drapet greier å få tatt saken sin opp igjen. Fellende bevis har blitt planta av politiet. Wisting var den gang etterforskingsleder for den aktuelle saka. Samtidig med dette blir det begått et nytt drap. Line blir VG sin journalist på drapet. Om ikke annet ser Line et håp om at den i hvert fall kan presse faren ut av de verste førstesideoppslagene i VG.

Det er ikke noe original grep å suspendere en krimhelt: Det har blitt gjort adskillige ganger før, uten at dette reduserer plottets kvalitet. Lier Horst kan også denne gangen ut til å la seg inspirere av situasjoner han kan ha fanget opp i egen tjeneste som etterforskingsleder. Forfatteren ble selv satt under intern etterforskning i arbeidet med Atle Hamre-saken, men ble senere renvasket for anklagene.

Privatlivene til William og Line har aldri spilt noen dominerende rolle, men noen drypp blir vi til del. Line strever fremdeles med savnet etter badboy-kjæresten Tommy, mens William ikke helt får ting til å fungere med sine nye samboer, Suzanne. Hun greier ikke helt å fylle skoa etter Wistings avdøde kone. Suzanne bruker mer og mer tid på å drive sin nyåpnede cafe, og blir aldri den støtten kjæresten William har behov for.

Jørn Lier Horst skriver ikke bøker med et blomstrende og originalt språk. Hans store styrke ligger fremdeles i skildringene av det nitidige etterforskingsarbeidet. Bit for bit legger Line og William puslespillet som gir oss løsningen.  Der andre forfattere satser på makabre og bloddryppende skildringer, er det traust og grundig politiinnsats som er nøkkelen til Jørn Lier Horsts suksess med Wisting-bøkene.

 Det er ikke noe spektakulært over plottet, men det fenger og engasjerer likevel.  Jeg har tidligere tippet ”En norsk spion ” av Aslak Nore på listen over kandidater til Rivertonprisen for 2012. Jeg blir overrasket om ikke Jakthundene også er på den listen.


Visste du at:
 • Olderfaren til Willian Wisting var polarhelt. Oscar Wisting var sammen med Roald Amundsen de første på nordpolen.

 • William Wisting har bestemt at salmen "Der hvor roser aldri dør" skal spilles når han engang skal begraves. Den samme salmen er også tittelen på årets Varg Veum-roman.

8 kommentarer:

 1. Jeg er også villig til å satse penger på at denne boka kommer blant de nominerte til bokhandlerprisen! Hvis så er tilfellet skal man ikke utelukke at forfatteren blir den første til å vinne denne prisen to år på rad. Orakelet har talt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Spørs om bokhandlerne er modige nok til å velge krim nå igjen? Menn det går jo å håpe på det :)

   Slett
 2. Har faktisk ikke lest noe av denne forfatteren enda, så kanskje det er på tide? Leser Skyggerom av Jan-Erik Fjell nå, men har ellers ikke krim på sakslista for tida. Har en bunke andre bøker som frister, men jeg har mange ganger havnet utenfor løypa, så kanskje det blir krim før jeg aner det(?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er spent på å høre hva du mener om Skyggerom. Skriv når du er ferdig å lese! Personlig har nok Jørn Lier Horst en større stjerne Jan-Erik Fjell.

   Slett
 3. Kjempebra lesning! Jeg elsket den, og har allerede kjøpt et eksemplar som julegave.

  SvarSlett
 4. Hei! Så artig at du har en ren krimblogg. Legegr deg inn på blogglista mi, med en gang.:) Jeg likte også Jakthundene veldig godt. Har skrevet om den her: http://artemisiasverden.blogspot.no/2012/08/leste-jakthundene-av-jrn-lier-horst-i.html#more

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 5. Anita: Kjekt du legger meg til blogglista, velkommen :)

  Tine: Det blir spennende å se flere følger ditt eksempel. Jakhundene kan godt bli en av julesuksessene i bokhandlerne i år.

  SvarSlett