torsdag 4. oktober 2012

Skyggerom av Jan-Erik Fjell

Jan-Erik Fjell suste inn på bestselgerlistene med "Tysteren" for to år siden. Mange av kritikerne var ville av begeistring, og Fjell stakk like godt av med Bokhandlerprisen 2010. Jeg likte kriminalromanen, selv om jeg mener den ikke var i nærheten av den kvaliteten forfattere som Jo Nesbø og Tom Egeland byr på.
I høst har bok nummer to fra Fjell kommet ut, "Skyggerom". Oppskriften er den samme som sist: En fengende parallellhistorie. Leseren blir først presentert for en litauer, Bernandas Mielkos, på vei til Norge med tvilsom last. Ikke bare volder lasten han store problemer, trøbbelet eskalerer når han kommer til leveringsstedet og den avtalte mottakeren ikke dukker opp.
En dag senere er hovedpersonen, den spilleglade Kriposetterforskeren Anton Brekke, på vei til en ny drapssak i Østfold. Den godt voksne læreren Viggo Holm er funnet drept i Sarpsborg. Koblingen mellom østeuropeeren Bernandas Mielkos og Holm er åpenbar for leseren, men Brekke må begynne å nøste i trådene for se hva som har hendt.
På privaten ser det fremdeles ut til å gå opp og ned for Brekke. Pokerspillingen ser ikke til å plage ham like mye som i den forrige boken. Ekskona lager derimot trøbbel: Hun har flyttet inn hos en ufordragelig rik oslomann. Alt av etiske regler settes til side når en sjalu Brekke begynner å grave i mannens fortid.
Sidesporene i "Skyggerom" er fornøyelig lesing. Brekke fremstår med en skarp replikk. Noen ganger kan riktignok alle vittighetene bli en smule anmasende, der han strør om seg med frekkiser. Skal jeg komme med en innvending til, så må det være at parallellhistoriene blir litt knappe. "Skyggerom" er ingen kort roman, men Fjell kan gjerne være mere modig når han skal dra utenlandske kriminelle inn i handlingen. Flere av personene kunne blitt tegnet tydeligere, uten at det hadde gått på bekostning av tempo og spenning.
Jan-Erik Fjell greier å skrive fortellinger som fenger. Plottmessig er det riktignok noen svakheter. Noen av sporene er resultat av litt tilfeldige replikker fra bipersoner. Jeg foretrekker å tro at det ikke er en plottmessig svakhet at jeg skjønte hvem morderen var. Det vel heller et resultat av mye krimlesing de siste årene – og litt flaks.

Noen bøker river leseren med pga suverene skildringer og et spenstig språk. Jan-Erik Fjell har ikke sin styrke på disse områdene. Et lettlest språk, og driv i handlingen, gjør at "Skyggerom" vil få mange fornøyde lesere. Jeg er en av dem.
Kilde: Ameldereksmemplar fra Juritzen forlag
Sidetall: 483
 
 
Visste du at:
  • Tysteren solgte ca 120 000 eksemplarerog er på femteplass på Bokhandlerforeningens liste over landets mest solgte krimbøker de siste fem årene.
  • Jan-Erik Fjell er det yngste vinneren av Bokhandlerprisen.
  • Jan-Erik Fjell debuterte i 2009 med romanen "Pus" ( Fritt forlag)
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar