tirsdag 20. mars 2012

Gratulerer med Rivertonprisen, Torkild Damhaug

Gratulerer med Riverton-prisen for 2011! Flott at Damhaug sin kvalitetskrim får enda større annerkjennelse.

søndag 18. mars 2012

Hva skal du gjøre når Broen er ferdig?


Du kan jo begynne med å høre den flotte kjenningsmeldien til serien:

Hallow talk av Choir of Young Believers
Vinterens storserie på NRK etterlater et stort tomrom. Jeg var en stund tvilende til om den gode starten var nok til å holde spenningen helt inn. Etter siste episode for snart to uker siden,  kan jeg bare slå fast at det var ubegrunnede bekymringer. I de to siste episodene falt brikkene på plass. Vi slapp også en super-happy ending, det var modig av manusforfatterne å ikke la full harmoni råde da siste episode var ferdig. For deg som ikke har fått med deg serien: Broen er allerede ute på DVD: Løp og kjøp! Til trøst for oss andre: En oppfølger er under planlegging.
Karakterene har blitt snakkiser på mange norske arbeidsplasser. En kan selvsagt hevde at en etterforsker med asbergers syndrom neppe vil fungere i krevende politiarbeid, men skitt au: Saga ble en så sjarmerende detektivfigur at her må en se gjennom fingrene med slik smålige krav. Saga fremkaller mang en god latter når hun prøver å lære seg de finmaskede reglene som gjelder for sosialt samspill. Når partneren attpåtil er en romslig og raus danske, gjør ikke det utfordringene mindre.

Er du klar for karakterer som er like gode som i Broen, kommer et forslag her:

Prøv  krimromanen Mannen som ikke var en morder av Hjort & Rosenfeldt.


Hans Rosenfeldt var ansvarlig for manusskrivingen i Broen, noe som en lett kan merke når en blir kjent med personene i denne krimmen. Anmeldelse kommer her på bloggen om få dager. Har akkurat leste ferdig krim nummer to av samme forfatterpar. Snadderkrim från Sverige!
Flere journalister og mediavitere har skrevet om Broen. Her er noen gode linker:


Livet etter broen. Aftenposten trøster de som har abstinenser.

Diagnostiserte heltinner.

Spennende kvinnelige heltinner

onsdag 7. mars 2012

Borderline av Liza MarklundTittel: Borderline
Forfatter: Liza Marklund
Forlag: Piratforlaget


Liza Marklund har gjennom åtte romaner gitt leserne mange glimt inn i familien til journalist-heltinnen Annika Bengtzon. Der i gården har det meste gått feil vei: Forholdet til ektemannen Tomas har blitt mer og mer skrantende for hver gang vi møter de.
I forrige roman,  En plass i solen, var paret separert. Thomas hadde ny kjæreste, og det meste virket til å være låst. Nå prøver Annika og Thomas på nytt å få ekteskapet til å fungere, de har flyttet sammen igjen.
Annika er tilbake på jobb som krimjournalist i Kvällsexpressen. Thomas jobber i justisdepartementet. Dramatikken starter når Thomas er konferanse i Nairobi.  På en rekognoseringsreise ved den somaliske grensen blir Thomas kidnappet. Det er denne fortellingen som er navet i Borderline.
Borderline er ingen krimroman. I partier er det gode doser med spenning knyttet til kidnappingen av Thomas, men dette er like mye en fortelling om påkjenningen som Annika opplever. Og om alle frustrasjonene Thomas sine kvinnehistorier har påført henne.
 Synsvinkelen skifter mellom Thomas og Annika. Thomas forstår fort at det meste kan gå galt. Hans halmstrå blir at løsepenger kan hjelpe ham ut av kidnappernes klør. For Annika blir det store spørsmålet hvordan hun skal takle dramatikken rundt kidnappingen av ektemannen.  Og hva skjer når den forsmådde tobarnsmoren får Thomas sin kjekkassjef fra justisdepartement til å bistå henne på døgnbasis?
Forventer du en ordinær krim kan Borderline fort bli en nedtur. For oss som lar oss begeistre av krimsjangerens sidespor, er boken en engasjerende fortelling. Lisa Marklund har aldri vært redd for å skrive om hverdagslige utfordringer, noe som har medført at mange lesere er godt kjent med Annikas privatliv. Jeg tror derfor mange Marklund-fans vil hygge seg med Borderline. Men vær forberedt: Dette er samlivsaction mer enn krimintrige.