torsdag 10. mai 2012

Den fordømte - mere Hjorth & RosenfeldtI går skrev jeg om en av krimromanene jeg har blitt mest begeistret for i vinter, «Mannen som ikke var en morder». Solveig gjorde meg oppmerksom på at boken (som er basert på en kortserie skrevet for Sveriges Television) allerede er filmatisert. NRK har serien liggende ute på nett-tv. Gleder meg til å se om noe av dynamikken rundt den sexavhengige gjerningsmannprofilereren Sebastian Bergmann fungerer i tv-ruta.
Tv-versjonen av boka heter "Den fordømte". Klikk her for å se serien på NRK.

onsdag 9. mai 2012

Mannen som ikke var morder av Hjorth & RosenfeldtVinterens store krimserie på NRK var Broen. Etter den tredje episoden oppdaget jeg på rulleteksten at manusforfatteren stod bak en bok jeg holdt på med. Hans Rosenfeldt er både skuespiller og manusforfatter bak flere tv-drama. Broen må betegnes som en knallsuksess, men mannen greier seg absolutt godt som krimforfatter i romanformatet også. Sammen med Hans Hjort har han skrevet to krimromaner til nå.
“Det fördolda” kom ut i 2010. Jeg har hørt den som svensk lydbok, men den er også kommet på norsk under tittelen “Mannen som ikke var en morder” i 2011.
En sekstenårig gutt blir meldt savnet i Västerås. Et team med krimeksperter fra Rikskommisjonen tar turen fra Stockholm for å bistå etterforskningen. Miljøet rundt det private gymnaset gutten var elev på blir tidlig viktig for opprullingen av forsvinningen.
Tempoet i etterforskningen er kanskje ikke det store, men det som gjør at jeg lar meg begeistre over romanen er den skadeskutte psykologen Sebastian Bergmann. Han prøver å rydde opp i livet sitt etter at han har mistet ankerfestet, konen og en ung datter. De omkom i tsunamien i Thailand noen år tidligere. Ryddejobben har gått skeis. Sebastian Bergmann har utviklet en sykelig avhengighet av å stadig forføre nye damer. Den tidligere gjerningsmannprofilereren greier å koble seg på laget til sin gamle arbeidsgiver, Rikskommisjonen.
Sebastian Bergmann er så selvopptatt og gjennomført blottet for empati at han blir en karakter som fasinerer denne leseren. Tanken går umiddelbart i retning av den danske etterforskeren i Broen, Martin Rohde (spilt av Kim Bodniak). Rohde var også en mann som ikke alltid var like fornuftig i omgang med kvinner. Bergmann-figuren er likevel langt mere ekstrem. All kunnskap om fruktbare sorgprosesser ser ut til å være fraværende i hans privatliv.
På etterforskerlaget er det også alt det en krimelsker kan like å lese om: Sterke interne spenninger, ambisjoner, brutte kjærlighetsforhold og store private hemmeligheter. Den lokale politimannen Thomas Haraldsson fyller også rollen som uduglig amatørpolis på en ypperlig måte.
Det er kanskje ikke verdens mest originale plot Hjorth og Rosenfeldt varter opp med, men de interessante karakterene gjør dette til en av vinterens beste krimromaner.Tittel:
Mannen som ikke var morder
Forfatter:
Oversetter:
Håvard Syvertsen
Sideantall:
416
ISBN:
9788203213960
Utgivelsesår:
2011
Originaltittel:
Det fördolda